Kodiak Scandinavian Culture & Film Fest blir verklighet

En skandinavisk kultur och film festival på Kodiak, en avlägsen ö i Alaska! Stor succé! Hur är detta möjligt? Jo, för det är något speciellt med människorna på ”jättebjörnens ö”. Här finns människor från många länder och kulturer, europeér, mexikaner, filipiner, samoaner, sugpiaqer m.fl. och så alla med skandinaviskt ursprung. Jag har i tidigare bloggar berättat om flera av mina vänner på Kodiak med en pappa eller farfar från skandinavien.

Mellan den 6-12 november 2017, var det dags att lyfta fram den skandinaviska kulturen. Under festivalen fick de som önskade lära sig baka norsk lefsa, släktforska, höra om tillverkning av skandinaviska kläder och verktyg, och om samisk rennäringskultur i Alaska. Hundratals skolelever fick lära sig om skandinavisk musik, dans och även tillverka enkla instrument som de tidiga immigranterna hade med sig från Skandinavien. Det visades även finsk arkitektur och alla som önskade fick lära sig konsten att använda de långa handsågarna (Två mans Crosscut Saw) som användes i skogarna långt innan motorsågens ankomst.

För snart 30 år sedan, 1988, kom jag till Kodiak för att producera min första film om Kodiakbjörnen. Men det blev mycket mer än så. Jag träffade Mike Rostad, en norskättad ung man från Minnesota. Mike hade ett stort intresse för människor och deras ursprung, något som snart smittade över på mig. När jag också förstod att de flesta av Kodiaks urbefolkning till stor del var Skandinaver, blev jag allt mer intresserad. Hur var detta möjligt? Jag började intervjua människor och fick många spännande berättelser om människor från ett land långt bort, om strapatser och märkliga möten. Mitt filmarkiv växte sig allt större med hundratals timmar av filmade berättelser.

För över 10 år sedan frågade Mike Rostad mig om vi kunde arrangera en festival med allt det filmmaterial som jag jobbat med under åren. Men jag såg då inte riktigt hur det skulle utforma sig och därför sköt jag hela tanken framåt för att inte drunkna i arbete. Men Mike gav sig inte. Han frågade mig många gånger under de följande åren och kom med olika tankar om en skandinavisk filmfestival.

Jag tror det var hösten 2013, som planerna började mogna. Jag sa till Mike, skall festivalen bli verklighet så måste vi sätta oss ner, bestämma ett datum och börja planera. Vi satte oss, fyra personer runt matbordet i Mikes och Kathys hus. Vi som samlats var förutom Mike och Kathy, Sonny Vinberg och jag själv. Vi satte ett datum 2015 men det blev sedan framskjutit till 2017. Om en festival skall ”mogna” så måste det ta tid.

Så hösten 2016 kallade vi till det första intressemötet inför festivalen. Man kan säga att det fanns många synpunkter på det som skulle planeras. Men Mike fick ta rodret och höll i trådarna ända fram till november 2017 då Kodiak Scandinavian Culture & Film Fest invigdes. Festivalen blev en succé och alla som deltog var överväldigade och tacksamma att vi kunde ordna detta på Kodiak.

För egen del blev arbetet inför festivalen lite av filmredigeringens maraton. Jag började förra vintern att organisera det enorma filmarkiv som jag under nästan 30 år samlat på mig. All tid jag hade tillgänglig gick till att arbeta med filmerna som jag planerade att visa under festivalen. Men som så ofta måste man jobba in i sista minuten för att det skall bli så bra som möjligt. Jag planerade att visa sju längre dokumentärer och ett par kortare som bonus. Detta är, vad jag kan komma ihåg, det största projekt jag någonsin arbetat med.

Som tur var har jag normalt ”jetleg” när tiden flyttas 10 timmar framåt. Det blev helt tokiga arbetstider. Jag vaknade si så där klockan 2 varje morgon. Men detta passade mig bra. Varje morgon satte jag mig tidigt, mellan 2-3 på natten och kunde sen jobba större delen av dagen. Under 10 dagar innan festivalen och under festivalveckan slutredigerade jag filmerna under nätterna som skulle visas. Det var detaljer som ljussättning, ljudbearbetning och musik, saker som publiken kanske aldrig skulle lägga märke till, men som jag önskade hinna med för att få filmerna så bra som möjligt.

Det var många som deltog i arbetet och gjorde en fantastisk insatts för festivalen. Våra fyra vänner Ross, Art, Bruce och Char från Minnesota kom och satte guldkant på festivalen med sin musik och dans. Det är många som är värda en stor eloge för att festivalen blev en stor framgång men utan Mike och Kathy Rostad och deras tidiga vision om en festival, hade detta aldrig blivit av.

Det blir en fortsättning redan nästa år på Kodiak Scandinavian Culture & Film Fest. Upplägget skall bestämmas i februari. Visionen fortsätter!

Missade du festivalen kan du se lite av det vi gjorde på festivalens websida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *