Min vän Elsa

Elsa Lundh som ung flicka
Elsa Lundh som ung flicka, redan intagen på institution.

En av de personer jag jobbat med och som har berört mig starkt är Elsa Lundh. Hennes liv var fullt av svårigheter och förnedring men slutade ändå i triumf.

Elsa föddes 1921 i Bohuslän i en liten stuga med jordgolv. Hennes pappa var sjöman och lämnade familjen när de fyra barnen var små. Mamman som hjälpte till i granngårdarna med städning och andra sysslor hade svårt att försörja familjen. Vissa dagar fick barnen klara sig på bara en skiva rågbröd, berättade Elsa.

Elsa hade inte svårt att lära sig läsa och räkna i skolan men hon hade ett litet problem, som blev förödande för resten av hennes liv, Elsa stammade! På den tiden trodde man att människor som stammade var mindre intelligenta. Men ofta var barn som stammade bara lite mer tillbakadragna och blyga eftersom det var svårt att hänga med i skolarbetet eller att prata med andra barn.

Elsa hade inte så många kompisar, men på midsommarafton 1936, ett par veckor innan hon skulle fylla 15 år var hon tillsammans med ett par vänner och lekte ute i skogen. Mamma hade sagt till Elsa att hon måste vara hemma klockan 10 på kvällen, men det var så härligt och varmt. Det doftade av blommor och sommar, och för en gång skull hade Elsa riktigt roligt. Ingen av barnen hade råd med en klocka så tiden i den ljumma midsommarnatten var det ingen som höll riktig koll på.

När Elsa sent kom hem till stugan var dörren låst, klockan hade blivit ett på natten. Mamma hade lagt sig och öppnade inte dörren. Hela den natten satt Elsa utanför dörren och försökte sova men hon var alltför ledsen och rädd för att somna. Varför hade mamma låst dörren?

Nästa dag, när mamma tillslut låste upp dörren, förvandlades glädjen över att se mamma strax i ny rädsla och besvikelse. Mamma tog Elsa vid handen och gick till granngården och berättade att hon inte längre kunde klara av tösen utan ville att barnavårdsnämnden skull ta hand om henne. Barnavårdsnämnden kom och hämtade den lilla flickan och detta blev början på många år av fruktansvärd människoförnedran.

Elsa blev först satt under övervakning och sedan inlåst. Hon förvandlades till ett försöksdjur, tvångssteriliserades och förnedrades av personalen på de institutioner där hon var inlåst. Mamman kom aldrig på besök och hörde heller inte av sig till Elsa.

Den enda som en gång kom på besök var lillasystern Anna. Hon stannade ett par dagar och detta var fantastiskt roligt för Elsa. Innan Anna åkte därifrån gav hon Elsa ett vackert vykort med färgglada blommor. Elsa fick inte ha några ägodelar på institutionen så därför gömde hon yvkortet under madrassen. När översköterskan hittade vykortet några dagar senare, rev hon sönder det och slängde de sönderrivna bitarna i soporna. Elsa fick aldrig träffa sin syster igen, Anna dog i leukemi en kort tid senare. Elsa berättade för mig en gång att hon kunde förlåta läkarna, övrig personal och t.o.m. Mamma, men hon kunde aldrig förlåta översköterskan som rev sönder hennes vackra vykort.

Det skulle dröja många år innan Elsa fick livstecken från mamma. När Elsa varit inlåst på olika institutioner i 32 år skrev hennes mamma till slut ett brev till överläkaren på mentalsjukhuset Restad i Vänersborg. (Elsa hade varit inlåst på Restad i fem år, och av de tre institutionen hon upplevt var Restad den värsta). Mamman bad att få tillbaka sin dotter eftersom hon då var gammal och behövde hjälp att bära vatten, hugga ved och laga mat. Överläkaren skickade strax hem Elsa till det lilla torpet där mamman då bodde, en knapp mil utanför orten Vårgårda i Västergötland. Stugan hon kom till i Klingemad, var helt utan rinnande vatten och elström, under vintrarna var det lika många minusgrader inne som ute.

Men berättelsen slutar inte här, den går vidare i triumf. Om hur jag först träffade Elsa och vad som hände Elsa under de sista åren kommer jag att berätta om i senare bloggar. I filmen “Min vän Elsa” berättar jag hennes historia, från förnedring till triumf. Se den på DVD eller Vimeo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *